آشنایی با سقف وافل
انواع سقفهای مشبک
با رخدادن اتفاقات و بلاهای طبیعی مانند زلزله، سیل و… خرابشدن و ریختن سقفهای سنگین روی ساکنین خانهها موجب شد، طراحان و معماران ساختمانها به فکر ساخت سقفهای سبکتر بیفتند که ریزش کمتر و خطرات کمتری به همراه داشته باشد. این فکر و ایده باعث شد اتفاقات و نمونههای جالب و جدیدی در معماریهای جدید رخ بدهد و این رشد و پیشرفت و ایدههای تازه هر ساله بهروزتر میشوند. سقفهای سبکی مانند یوبوت و سقف وافل نمونههایی از سقفهای سبکی هستند که در ساختمانسازیها کاربردهای زیادی دارند.
سقف وافل چیست؟
از انواع سقفها و سازههای بتنی است که سبک مدرن و زیبایی دارد و استحکام و مقاومت آن بسیار بالا است. میتوان در زمان کوتاهی آن را نصب و یا اجرا کرد سقف های وافل هستند. ظاهر این سقف مشبک است؛ یعنی شبکه مانند و از سقفهای پرطرفدار محسوب میشود.
در سقفهایی که ارتفاع آنها بیشتر از ۱۲ متر است؛ مانند ایستگاههای مترو، فرودگاه، سالنها قابلاجرا است. طراحان سازههای مختلف و حرفهای و مهندسان برای ساخت ساختمانهای خاص و ویژه از سازههای پیشرفتهای مانند سقفهای وافل استفاده میکنند. سازههای وافل در سطح زیرین سقفها نمای زیبا و جالبی را به وجود میآورد.
کاربرد سقف وافل چیست؟
همانطور که گفته شد در ساختمانهایی که ارتفاع آنها بیشتر از ۱۲ متر است، از این نوع سقف وافل استفاده میشود و در محلهایی که وزن زیادی ممکن است به سازهها وارد شود کاربرد دارد. این سقفها در مکانها و موقعیتهایی که نیاز است تعداد ستونها کمتر شود و فاصله بین آنها بیشتر کاربرد دارد.
مانند استخرهای سرپوشیده، هتلها، بیمارستانها، فرودگاهها، سولههای صنعتی و…که از مهمترین نوع سازههایی که از وافل در آن استفاده میشود است. سازههای مهمی که در آن از سقف وافل استفاده شده سالن تئاتر ملی بریتانیا است که محیط هنری در شهر لندن است.
انواع سقف وافل
سقفهای وافل دارای دودسته هستند طبق شکل دالها یعنی ورقههای پیویسی به دودسته تقسیمبندی میشوند که شامل موارد زیر میشوند:
- دال مربعی که از غلاف شکل مربع اجرا میشود.
- دال مثلثی که از شکل مثلث استفاده میشود.
میتوان گفت سقفهای وافل در کل به دودسته سقف وافل یکطرفه و دوطرفه طبقهبندی میشود که دارای ویژگیهای زیر هستند که عبارتاند از:
- سقفهای وافل دوطرفه دارای دهانه بزرگتری هستند.
- سقفهای وافل یکطرفه ویژه دهانههای کوچکتر هستند.
یکی دیگر از سقفها به نام سقف کویباکس هم مانند وافل طرفداران زیادی دارد.
مزایای استفاده از سقف وافل چیست؟
سقف وافل با دارابودن ظاهری زیبا استحکام بسیار بالایی دارد به همین دلیل کاربردهای بسیار زیادی در ساختوسازها دارد. زیرا میتوان تاسیسات را از درون این سقفها رد کرده و سازهها سبکتر اجرا میشوند. سقفهای وافل دارای انعطافپذیری مناسبی هستند و میتوان از آنها در سازههای فلزی و بتنی هم استفاده کرد. در اجرای سقفهای وافل در بتنریزی به روانکنندهها نیازی نیست و بتن یکپارچه انجام میگیرد.
در ساخت سقفها در جاهای بلندی که ارتفاع زیادی دارد و امکان ستونگذاری هم کمتر است این سقفها بسیار انتخاب خوبی هستند. قالبهایی که برای اجرای این سقفها استفاده میشود را میتوان مجدد مورداستفاده قرارداد و هزینهها را کاهش داد. آرماتوربندی دوطرفه این سقفها مقاومت زیادی از خود نشان میدهند. این سقفها بسیار سبک هستند و بهسرعت اجرا میشوند و نیاز به بتن کمتری دارند که در هزینهها هم صرفهجویی میشود و این یک موضوع دارای اهمیت زیادی است.
معایب استفاده از سقف وافل چیست؟
این سقفها هم مانند دیگر سازههای موجود علاوه بر مزایا دارای معایبی هم هستند که به چند مورد از آن اشاره میکنیم:
- این سقف وافل ضخامت کمی دارد و نمیتواند یک عایق برودتی و حرارتی مناسبی باشد و در منازل مسکونی کمتر استفاده میشود.
- ابزارهای تخصصی این سقفها یعنی قالبها پرهزینه هستند.
- استفادهکردن از این نوع سقفها در سطحهای شیبدار کمتر است و برای صافکردن سطحهای شیبدار نیاز به خاک و زمان و هزینه زیادی است.
- برای اجرای وافل به یک تیم اجرایی و حرفهای نیاز است.
کلام آخر
سقف وافل دارای مزایای اقتصادی فنی و زیباشناسی است که با این ویژگیهای خاص در صدسال گذشته در بیشتر سازههای مهم از این نوع سقفها استفاده شده است.